Orthomoleculaire Therapie

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Ook reguliere geneeskundigen adviseren nu gezonde vrouwen die zwanger willen worden, extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bio flavonoïden (krachtige antioxidanten).

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat ik op de hoogte ben van wat je gebruikt voordat ik deze middelen adviseer.

Wanneer je een afspraak bij me hebt, zal ik al jouw lichamelijke klachten, maar ook vaak jouw emotionele problemen willen weten. Verder zal ik nauwkeurig willen weten wat je aan voedsel en drinken binnen krijgt. Daarbij is het ook belangrijk of er voedingsmiddelen zijn die je slecht verdraagt. Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in jouw lichaam aanwezig zijn. Soms is het nodig om een nog uitgebreider onderzoek te doen zoals een haaranalyse in een hiervoor bevoegd laboratorium.

Met alle verkregen gegevens zal ik een behandelplan opstellen en dit aan jou voorleggen. Dit behandelplan zal veelal bestaan uit een dieet of een beperkter aantal voedingsadviezen. Daarnaast adviseer ik mogelijk om één of meerdere voedingssupplementen te gaan gebruiken.

Resetten in mijn praktijk?

Ik help jou verder de oorzaken en gevolgen van jouw leven te begrijpen. Op deze manier kom je erachter dat je met betere keuzes een beter leven kunt krijgen. Dit geldt voor zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Het is mijn rol om de blokkades bij jou weg te nemen. Daarvoor maak ik gebruik van diverse behandelmethodes die het beste passen bij jouw klachten.